Τα γυαλιά σας και τα μάτια σας!

Το ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα "μαϊμού" για πολλούς και διάφορους λόγους, ασφαλώς το γνωρίζουμε όλοι.

 

Αν μάλιστα συζητήσετε με κάποιον ειδικό, θα σας πει ότι είναι ίσως προτιμότερο να μην φορέσετε καθόλου γυαλιά από το να εμπιστευτείτε ένα ζευγάρι με φακούς αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.

 

 

Τι συμβαίνει όταν ΔΕΝ φοράμε γυαλιά ηλίου

 

Όταν βρισκόμαστε σε έναν πολύ φωτεινό χώρο, και πολύ περισσότερο έξω στον ήλιο οι κόρες των ματιών μας μικραίνουν για να μπορέσουμε να δούμε χωρίς να μας τυφλώσει το φως.

 

Ο μηχανισμός αυτός δρα προστατευτικά προς το ίδιο το μάτι, καθώς όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του που εκτίθεται στην βλαβερή ακτινοβολία, τόσο το καλύτερο.

 

Και πάλι όμως, η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στο ηλιακό φως, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

 
Φορώντας γυαλιά ηλίου

 

Όταν τώρα φοράμε γυαλιά, το σκούρο χρώμα του φακού "ξεγελάει" το μάτι μας και το οδηγεί να ανοίξει για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες φωτισμού, ακριβώς σαν να ήμασταν σε ένα "σκοτεινό" δωμάτιο.

 

Αν, λοιπόν, οι φακοί μας είναι καλής ποιότητας δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

 

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να φοράμε φθηνά γυαλιά κακής ποιότητας

 

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο είναι γεγονός ότι τα γυαλιά με φακούς χωρίς την απαιτούμενη προστασία είναι ότι χειρότερο για τα μάτια μας.

 

Κι αυτό γιατί φορώντας τα, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται (ανοίγουν) με αποτέλεσμα τα μάτια μας να εκτίθενται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία από ότι αν δεν φορούσαμε καθόλου.

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα "κανονικά" γυαλιά με την διαφορά ότι εκείνα διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας.

 

Επομένως, την επόμενη φορά που θα σταματήσετε για να αγοράσετε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιά από κάποιο μαγαζί ή από κάποιον πλανόδιο, ξανασκεφτείτε το.

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλες τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο σε περιόδους ηλιοφάνειας.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες βλάπτουν τα μάτια και με τη συννεφιά ή την ομίχλη και ακριβώς επειδή δεν το αντιλαμβανόμαστε και δεν τα προστατεύουμε τα αφήνουμε εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επίδραση αυτών των ακτινοβολιών.

Published In