Γλαύκωμα: Χρήσιμες πληροφορίες για μια πολύ συχνή πάθηση
Τί είναι το Γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, με κοινό χαρακτηριστικό τους την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί τη βλάβη αυτή είναι η αυξημένη πίεση του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση). Στην περίπτωση που δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευθεί έγκαιρα, το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου, οδηγώντας στα τελικά στάδια της νόσου, στην τύφλωση.
Τί είναι το οπτικό νεύρο;
Το οπτικό νεύρο είναι σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο που ξεκινά από το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού και καταλήγει στον εγκέφαλο. Περιέχει έναν τεράστιο αριθμό νευρικών ινών, μέσω των οποίων αποστέλλεται η εικόνα στον εγκέφαλο.
Τί προκαλεί το γλαύκωμα;
Ένα διαυγές υγρό, που λέγεται υδατοειδές υγρό, καταλαμβάνει το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Συντελεί στη θρέψη του οφθαλμού και στη διατήρηση μιας σταθερής πίεσης στον οφθαλμό, την ενδοφθάλμια πίεση, η οποία βοηθά στη διατήρηση του σχήματός του. Το υδατοειδές υγρό παράγεται εντός του οφθαλμού και αποχετεύεται μέσω ενός συμπλέγματος μικρών καναλιών (που μοιάζουν με σφουγγαράκι )και ονομάζονται διηθητικός ηθμός (trabeculum).
Όταν η ροή και η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού είναι φυσιολογική, η ενδοφθάλμια πίεση κυμαίνεται από 8 έως 20 mm Hg. Αν για κάποιο λόγο η αποχέτευση παρεμποδίζεται, το υδατοειδές υγρό συσσωρεύεται στον οφθαλμό αυξάνοντας έτσι την ενδοφθάλμια πίεση. Η αυξημένη πίεση προκαλεί βλάβη στις ίνες του οπτικού νεύρου. Αυτή εκδηλώνεται αρχικά με περιορισμό του οπτικού πεδίο περιφερικά. Σε πιο προχωρημένα στάδια, η βλάβη εξελίσσεται και κεντρικά, οδηγώντας έτσι σε πλήρη απώλεια της όρασης.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες γλαυκώματος;
Εκτός της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση γλαυκώματος είναι οι εξής:
- Ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος είναι 6 φορές μεγαλύτερη στα άτομα άνω των 60 ετών.
- Οικογενειακό ιστορικό. Ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος (ανοικτής γωνίας) είναι κληρονομικός.
- Χρήση στεροειδών (κορτιζόνη). Μακροχρόνια χορήγηση κορτιζόνης (ακόμα και εισπνεόμενη, π.χ σε άσθμα) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος
- Τραυματισμός του οφθαλμού
- Υψηλή μυωπία
- Διαβήτης
Ποιοι είναι οι τύποι γλαυκώματος;
Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
Αποτελεί την πιο συχνή μορφή γλαυκώματος. Στο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας η αποχετευτική οδός των υγρών του οφθαλμού ‘’φράζει’’ με το πέρασμα του χρόνου. Αυτού έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της πίεσης του οφθαλμού και την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου.
Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
Μερικές φορές, λόγω ανατομικής κατασκευής, η αποχετευτική γωνία του οφθαλμού μπορεί να αποφραχθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ενδοφθάλμια πίεση. Όταν αυτό γίνεται απότομα, τότε έχουμε το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα οφθαλμού
- Μείωση όρασης
- Διαταραχές όρασης κυρίως σε χαμηλό φως
- Σημαντικό οφθαλμικό πόνο και πονοκέφαλο
- Ναυτία και εμετούς
- Δακτύλιους ουράνιου τόξου (άλως) γύρω από τις πηγές φωτός. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να οδηγήσει αρκετά γρήγορα σε τύφλωση.
Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης
Σε αυτόν τον τύπο γλαυκώματος η ενδοφθάλμια πίεση είναι φυσιολογική. Δεν είναι απόλυτα γνωστά τα αίτια αυτού του γλαυκώματος. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και σε άτομα που παρουσιάζουν στο ιστορικό τους αγγειακά προβλήματα (αρρυθμίες, υπόταση, αγγειοσπασμό).
Δευτερογενές Γλαύκωμα
Εμφανίζεται μετά από οφθαλμικό τραύμα ή φλεγμονώδεις καταστάσεις (π.χ. ραγοειδίτιδα).
Συγγενές Γλαύκωμα
Εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή εκδηλώνεται λίγο αργότερα και προκαλείται λόγω ανατομικών ανωμαλιών του οφθαλμού.
Η ομάδα του youandeyeoptics.gr.