Τί είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης  είναι μία σχετικά συχνή πάθηση (2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα) που οφείλεται στην ελαττωμένη παραγωγή ή έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης. Ο διαβήτης προσβάλει διάφορα σημεία του οργανισμού, ένα από τα οποία είναι και ο οφθαλμός.

 

Πώς λειτουργεί ο οφθαλμός; 

Οι ακτίνες φωτός περνάνε διαμέσου του κερατοειδή και του φακού, ο οποίος τις φέρνει σε εστίαση στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας και λειτουργεί σαν το φίλμ της φωτογραφικής μηχανής. Στο κέντρο του αμφιβληστροειδή υπάρχει η ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το πιο εξειδικευμένο σημείο του ματιού και αυτό που επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες των αντικειμένων. Η κοιλότητα μπροστά από τον αμφιβληστροειδή γεμίζει με ένα παχύρευστο υγρό που έχει τη μορφή ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές.

 

Τί είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο διαβήτης μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του ματιού, ένα από τα οποία και μάλιστα το πιο σημαντικό, είναι ο αμφιβληστροειδής. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η προσβολή των πολύ μικρών (τριχοειδών) αγγείων του αμφιβληστροειδή.

 

Ποια είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

 

Α. Μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Σε αυτό το στάδιο η εικόνα του βυθού του ματιού μπορεί να παρουσιάζει μικροανευρύσματα, αιμορραγίες, εξιδρώματα και οίδημα στον αμφιβληστροειδή. Όταν η διαρροή γίνεται στο πιο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδή (στην ωχρά κηλίδα) τότε έχουμε το οίδημα της ωχράς. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ζημιάς που κάνει ο διαβήτης στα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδή.

Β.Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Λόγω της φτωχής κυκλοφορίας αίματος στον αμφιβληστροειδή, δημιουργούνται ζώνες χαμηλής οξυγόνωσης (ισχαιμία ). Το μάτι αντιδρώντας σ’ αυτή τη κατάσταση δημιουργεί νέα παθολογικά αγγεία. Τα καινούργια αγγεία δημιουργούνται στον αμφιβληστροειδή, στο οπτικό νεύρο ή και στο υαλώδες σώμα και μπορεί να αιμορραγήσουν. Το τελικό στάδιο της παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνει αιμάτωμα στο υαλώδες  σώμα, ουλοποίηση, αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, γλαύκωμα που μπορεί να οδηγήσουν και στην πλήρη απώλεια της όρασης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Είναι ουσιαστικά μια από τις πλέον ύπουλες ασθένειες. Ακόμη και όταν συμβαίνουν σοβαρές αλλαγές στο μάτι, ο ασθενής μπορεί να μην έχει συμπτώματα και να μην έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η όραση μπορεί να μην μεταβληθεί μέχρι που η Δ.Α. να εξελιχθεί  ακόμη και σε πιο προχωρημένα στάδια. Αν όμως δημιουργηθεί οίδημα της ωχράς κηλίδας ή αιμορραγία των αγγείων του υαλώδους, ο ασθενής μπορεί να έχει σοβαρή απώλεια της όρασης. Πολλές φορές οι διαβητικοί παρατηρούν θαμπώματα, λόγω των αυξομειώσεων του σακχάρου. Πριν αυτές οι μεταβολές της διάθλασης διορθωθούν με κανονικά γυαλιά, πρέπει να επιτευχθεί η καλύτερη σταθεροποίηση σακχάρου.

 

Η ομάδα του youandeyeoptics.gr.