Τί είναι η Όραση 

Το ανθρώπινο μάτι είναι το όργανο της όρασης, το οποίο μέσω ενός δικτύου νευρώνων και άλλων αντίστοιχων κυττάρων αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα και των χρώματα. Η φωτεινή δέσμη περνά αρχικά μέσω της ίριδας, η οποία προστατεύεται από το κερατοειδή χιτώνα στη συνέχεια περνάει από τον κρυσταλλοειδή φακό και καταλήγει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. 

Οι οπτικές ακτίνες ερεθίζουν φωτοευαίσθητες δομικές μονάδες του αμφιβληστροειδή (κωνία και ραβδία) και προκαλούν φωτοχημικές διεργασίες και βιοηλεκτρικές μεταβολές που τελικά γίνονται νευρικά σήματα και μεταφέρονται με το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο για την περαιτέρω επεξεργασία. Όταν η εικόνα ενός αντικειμένου δεν εστιάζεται πάνω στους φωτοϋποδοχείς, τότε η αντίληψη της εικόνας είναι θολή και λέμε ότι υπάρχει ‘’διαθλαστική ανωμαλία’’.

Μυωπία

Η μυωπία εμφανίζεται γιατί η δύναμη των οπτικών μέσων του ματιού είναι πιο μεγάλη από όσο πρέπει, έτσι ώστε οι ακτίνες να διαθλώνται υπερβολικά και η εικόνα να εστιάζεται μπροστά από τους φωτοϋποδοχείς. Η θεραπεία είναι να μειώσουμε τη δύναμη των διαθλαστικών μέσων του ματιού είτε με αρνητικά γυαλιά ή φακούς επαφής, είτε εφαρμόζοντας laser στην επιφάνεια του ματιού με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα, όπως θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια.

Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία αντίθετα, τα οπτικά μέσα του ματιού δεν επαρκούν, η εστίαση των αντικειμένων δεν προλαβαίνει να γίνεται μέσα στο μάτι, ώστε και πάλι οι φωτοϋποδοχείς να μην εθίζονται από εστιασμένα φωτεινά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα η όραση να είναι πάλι θολή. Διορθωτικά θετικά κρύσταλλα ή φακοί επαφής, αλλά και το laser μπορούν να αυξήσουν την διαθλαστική δύναμη του ματιού για βελτίωση της όρασης.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός που πολλές φορές συνυπάρχει είτε με μυωπία είτε με υπερμετρωπία, οφείλεται συνήθως στην ανομοιογένεια της επιφάνειας του ματιού που λέγεται κερατοειδής  χιτώνας. Πάλι δεν είναι δυνατό να εστιαστεί ολόκληρο το αντικείμενο στους φωτοϋποδοχείς του ματιού, αλλά μόνο ένα μέρος  αυτού. Αστιγματικά τορικά κρύσταλλα, φακοί επαφής ή Excimer Laser διορθώνουν τις περισσότερες φορές τον αστιγματισμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, μόνο ειδικοί σκληροί φακοί επαφής ή laser μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όραση.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η φυσιολογική μείωση της προσαρμογής, δηλαδή της δυνατότητας του ματιού να αυξάνει την διαθλαστική του δύναμη για να εστιάζει σε σχετικά κοντινά αντικείμενα, όπως κάνουμε άκοπα με το νετάρισμα μιας αυτόματης φωτογραφικής μηχανής. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας ανεξαιρέτως είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, μετά από κάποια ηλικία (συνήθως μετά τα 40 χρόνια). Η πρεσβυωπία έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκολίας κυρίως στην κοντινή όραση.

                                         Η ομάδα του youandeyeoptics.gr