Μηνιαία Αρχεία: Οκτωβρίου 2020
-
Αναρτήθηκε: Οκτωβρίου 16, 2020
Τί ονομάζουμε καταρράκτη;
Με το πέρασμα του χρόνου, ο φακός του οφθαλμού μας σταδιακά θολώνει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θολωμένος φακός εμποδίζει το φως να εισέλθει και να εστιαστεί στο πίσω μέρος του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή.
Πού οφείλεται ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα εκφύλισης του φυσικού φακού με τη πάροδο του χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως ο συγγενής καταρράκτης, ο τραυματικός καταρράκτης, καταρράκτης από υπερβολική χρήση στεροειδών (κορτιζόνη) και χρόνιες νόσοι (σακχαρώδης διαβήτης).
-
Αναρτήθηκε: Οκτωβρίου 06, 2020
Τί είναι ο διαβήτης;
Ο διαβήτης είναι μία σχετικά συχνή πάθηση (2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα) που οφείλεται στην ελαττωμένη παραγωγή ή έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης. Ο διαβήτης προσβάλει διάφορα σημεία του οργανισμού, ένα από τα οποία είναι και ο οφθαλμός.
Πώς λειτουργεί ο οφθαλμός;
Οι ακτίνες φωτός περνάνε διαμέσου του κερατοειδή και του φακού, ο οποίος τις φέρνει σε εστίαση στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας και λειτουργεί σαν το φίλμ της φωτογραφικής μηχανής. Στο κέντρο του αμφιβληστροειδή υπάρχει η ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το πιο εξειδικευμένο σημείο του ματιού και αυτό που επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες