Μηνιαία Αρχεία: Οκτωβρίου 2020

 1. Καταρράκτης ματιών – Αιτίες & συμπτωματολογία

  Τί ονομάζουμε καταρράκτη;

  Με το πέρασμα του χρόνου, ο φακός του οφθαλμού μας σταδιακά θολώνει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θολωμένος φακός εμποδίζει το φως να εισέλθει και να εστιαστεί στο πίσω μέρος του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή.

   

  Πού οφείλεται ο καταρράκτης;

  Ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα εκφύλισης του φυσικού φακού με τη πάροδο του χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως ο συγγενής καταρράκτης, ο τραυματικός  καταρράκτης, καταρράκτης από υπερβολική χρήση στεροειδών (κορτιζόνη) και χρόνιες νόσοι (σακχαρώδης διαβήτης).

   

  Read more »
 2. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Πώς η πάθηση απειλεί την όραση;

  Τί είναι ο διαβήτης;

  Ο διαβήτης  είναι μία σχετικά συχνή πάθηση (2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα) που οφείλεται στην ελαττωμένη παραγωγή ή έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης. Ο διαβήτης προσβάλει διάφορα σημεία του οργανισμού, ένα από τα οποία είναι και ο οφθαλμός.

   

  Πώς λειτουργεί ο οφθαλμός; 

  Οι ακτίνες φωτός περνάνε διαμέσου του κερατοειδή και του φακού, ο οποίος τις φέρνει σε εστίαση στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας και λειτουργεί σαν το φίλμ της φωτογραφικής μηχανής. Στο κέντρο του αμφιβληστροειδή υπάρχει η ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το πιο εξειδικευμένο σημείο του ματιού και αυτό που επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες

  Read more »