Blog

 1. Φακοί Επαφής: Η σωστή συντήρηση είναι το παν

  Οι φακοί επαφής αποτελούν μια έξυπνη και ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα γυαλιά οράσεως στην καθημερινότητά τους. Όπως προσέχουμε τα γυαλιά μας όμως για να βλέπουμε καθαρά, έτσι και ακόμα πιο σχολαστικά θα πρέπει να προσέχουμε και τους φακούς επαφής…με άλλα λόγια πρέπει να τους φροντίζουμε σαν τα μάτια μας!

  Ας δούμε μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε:

   

  Πρώτο και πολύ σημαντικό

  Είναι καλό προτού ακουμπήσετε τους φακούς επαφής να έχετε καθαρίσει καλά τα χέρια σας.

   

  Τι να κάνετε κατά την καθαριότητα

  Ποτέ μη φέρετε σε επαφή τους φακούς σας απευθείας με το νερό βρύσης. Μπορεί να έχει μικρόβια που να βλάψουν την όρασή σας. Όπως, επίσης, μην προσπαθήσετε να τους απολυμάνετε με το σάλιο σας.

   

  Τι να κάνετε για να τους καθα

  Read more »
 2. Πώς να καθαρίζετε σωστά τα γυαλιά σας

  «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», λέει ο σοφός λαός. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δώσουμε λοιπόν όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό όργανο όπως είναι τα μάτια μας. Τα γυαλιά οράσεως ή γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια μας και βοηθούν να έχουμε καλύτερη όραση ώστε να είμαστε αποδοτικοί και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ξέρετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φροντίζουμε και να καθαρίζουμε τους πολύτιμους αυτούς συμμάχους; Ας δούμε παρακάτω:

   

  Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.

  Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά και αφού τα στεγνώσετε ξεκινήστε τη διαδικασία.

   

  Αφήστε να τρέξει χλιαρό νερό

  Όσο καθαρά και αν είναι τα γυαλ

  Read more »
 3. Διατροφικές Συμβουλές για καλή όραση

  Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να θωρακίσει την υγεία και να προσφέρει μια ποιοτική καθημερινότητα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των ματιών μας. Υπάρχουν κάποιες τροφές με τις οποίες μπορούμε να προστατεύσουμε την όρασή μας. Ας τις δούμε παρακάτω:

   

  Πείτε ναι στους θησαυρούς της θάλασσας

  Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί ή η ρέγγα είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, τα οποία βοηθάνε στην ξηροφθαλμία, την ωχρά κηλίδα ή ακόμα και την εμφάνιση καταρράκτη.

   

  Αλλά και στους θησαυρούς της μάνας γης

  Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά και βιταμίνη Ε και έτσι προστατεύουν αποτελεσματικά την όρασή μας. Επιλέξτε καρύδια, κάσιους ή βραζιλιάνικα φιστίκια για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας. Ας μην ξεχνάμε πως και τα όσπρια όπως οι φακές ή τα μαυρομάτικα φασόλια εί

  Read more »
 4. 3+1 διαθλαστικές ανωμαλίες και πώς διορθώνονται

  Τί είναι η Όραση 

  Το ανθρώπινο μάτι είναι το όργανο της όρασης, το οποίο μέσω ενός δικτύου νευρώνων και άλλων αντίστοιχων κυττάρων αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα και των χρώματα. Η φωτεινή δέσμη περνά αρχικά μέσω της ίριδας, η οποία προστατεύεται από το κερατοειδή χιτώνα στη συνέχεια περνάει από τον κρυσταλλοειδή φακό και καταλήγει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. 

  Οι οπτικές ακτίνες ερεθίζουν φωτοευαίσθητες δομικές μονάδες του αμφιβληστροειδή (κωνία και ραβδία) και προκαλούν φωτοχημικές διεργασίες και βιοηλεκτρικές μεταβολές που τελικά γίνονται νευρικά σήματα και μεταφέρονται με το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο για την περαιτέρω επεξεργασία. Όταν η εικόνα ενός αντικειμένου δεν εστιάζεται πάνω στους φωτοϋποδοχείς, τότε η αντίληψη της εικόνας είναι θολή και λέμε ότι υπάρχει ‘’διαθλαστική ανωμαλία’’.

  Μυωπία

  Η μυωπία εμφανίζεται γιατί η δύναμη των οπτικών μέσων του ματιού είναι πιο μεγάλη από όσο πρέπει, έτσι ώστε

  Read more »
 5. Γλαύκωμα: Χρήσιμες πληροφορίες για μια πολύ συχνή πάθηση

  Τί είναι το Γλαύκωμα;

  Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, με κοινό χαρακτηριστικό τους την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη αιτία  που προκαλεί τη βλάβη  αυτή είναι η αυξημένη πίεση του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση). Στην περίπτωση που δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευθεί έγκαιρα, το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου, οδηγώντας στα τελικά στάδια της νόσου, στην τύφλωση.

   

  Τί είναι το οπτικό νεύρο;

  Το οπτικό νεύρο είναι σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο που ξεκινά από το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού και καταλήγει στον εγκέφαλο. Περιέχει έναν τεράστιο αριθμό νευρικών ινών, μέσω των οποίων αποστέλλεται η

  Read more »
 6. Κερατόκωνος – Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφυλιστικής πάθησης των ματιών

  Τί είναι κερατόκωνος;

  Πρόκειται για μια συνήθως αμφιτερόπλευρη εκφυλιστική νόσο, στην οποία παρατηρείται παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Αυτό προκαλεί αστάθεια και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς (από σφαιρική σε κωνική μορφή).

   

  Ποιες οι πιθανίες αιτίες;

  Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, παραμένουν όμως άγνωστοι οι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

  Οι ασθενείς με κερατόκωνο παρουσιάζουν συνήθως τα εξής συμπτώματα:

  • Παραμόρφωση των εικόνων
  • Αύξηση της μυωπίας και ανώμαλο αστιγματισμό (συχνή και μη ικανοποιητική αλλαγή στη συνταγή γυαλιών τους)
  • Θολερότητα της όρασης
  • Μονόφθαλμη διπλωπία

  Η νόσο

  Read more »
 7. Στραβισμός στα παιδιά – Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση

  Τί είναι ο στραβισμός;

  Στραβισμός είναι η διαταραχή εκείνη της ευθυγράμμισης των οφθαλμών όπου ο ένας οφθαλμός κοιτάζει ένα σημείο του χώρου, ενώ ο άλλος ‘’ξεφεύγει’’, κοιτώντας σε άλλη κατεύθυνση. Συνήθως εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται χωρίς να υπάρχει κάποια φανερή αιτία που να τον προκαλεί, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται μετά από  τραυματισμό, υψηλό πυρετό, παραλύσεις νευρών, κ.λπ. Ο οφθαλμός που ‘’φεύγει’’ μπορεί να είναι πάντοτε ο ίδιος ή όχι, καθώς επίσης μπορεί να είναι στραμμένος προς τα μέσα, έξω, κάτω ή πάνω.

  Τί Είναι Η Αμβλυωπία & Πότε Μπορεί (Και Πρέπει) Να Αντιμετωπιστεί;

  Αν ‘’φεύγει’’ πάντοτε ο ίδιος οφθαλμός, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να

  Read more »
 8. Καταρράκτης ματιών – Αιτίες & συμπτωματολογία

  Τί ονομάζουμε καταρράκτη;

  Με το πέρασμα του χρόνου, ο φακός του οφθαλμού μας σταδιακά θολώνει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θολωμένος φακός εμποδίζει το φως να εισέλθει και να εστιαστεί στο πίσω μέρος του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή.

   

  Πού οφείλεται ο καταρράκτης;

  Ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα εκφύλισης του φυσικού φακού με τη πάροδο του χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως ο συγγενής καταρράκτης, ο τραυματικός  καταρράκτης, καταρράκτης από υπερβολική χρήση στεροειδών (κορτιζόνη) και χρόνιες νόσοι (σακχαρώδης διαβήτης).

   

  Read more »
 9. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Πώς η πάθηση απειλεί την όραση;

  Τί είναι ο διαβήτης;

  Ο διαβήτης  είναι μία σχετικά συχνή πάθηση (2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα) που οφείλεται στην ελαττωμένη παραγωγή ή έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης. Ο διαβήτης προσβάλει διάφορα σημεία του οργανισμού, ένα από τα οποία είναι και ο οφθαλμός.

   

  Πώς λειτουργεί ο οφθαλμός; 

  Οι ακτίνες φωτός περνάνε διαμέσου του κερατοειδή και του φακού, ο οποίος τις φέρνει σε εστίαση στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας φωτοευαίσθητος χιτώνας και λειτουργεί σαν το φίλμ της φωτογραφικής μηχανής. Στο κέντρο του αμφιβληστροειδή υπάρχει η ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το πιο εξειδικευμένο σημείο του ματιού και αυτό που επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες

  Read more »
 10. Πολωτικοί φακοί - polarized για σαφήνεια και καθαρότητα στην όραση

   

  Το φως αποτελείται από κύματα που ταξιδεύουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις: το κατακόρυφο φως είναι χρήσιμο για το ανθρώπινο μάτι, καθώς μας βοηθάει να βλέπουμε τα χρώματα και τις αντιθέσεις. Το οριζόντιο φως, ωστόσο, απλά δημιουργεί θάμπωμα. Όταν το συγκεντρωμένο φως αντανακλάται σε μια οριζόντια γυαλιστερή επιφάνεια, όπως το νερό, το χιόνι ή οι δρόμοι, δημιουργεί ενοχλητική θαμπάδα και μειώνει την ορατότητα.

  Οι πολωτικοί φακοί φιλτράρουν επιλεκτικά το οριζόντιο φως, μπλοκάροντας το θάμπωμα και βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την όραση και την αντίληψη των χρωμάτων καθώς επίσης και την οδική ασφάλεια, την απόδοση και την άνεση σε συνδυασμό με μία μοναδική οπτική ευχαρίστηση!

   

  Read more »